Cursuri mediere – Cursuri mediatori 2014

Written by admin on februarie 18th, 2014. Posted in Articole, Blog

Doresti sa devii mediator? Iti recomand cu caldura cursul de formare profesionala initiala pe care eu l-am absolvit.

Curs Mediere TIMISOARA martie 2014

In perioada 10-23 martie 2014 , MEDIEREA.RO va organiza la TIMISOARA (la Centrul de mediere Sustac&Asociatii, Bv. Simion Barnutiu nr.62, etaj. 3) un curs de formare profesionala initiala de mediatori. Pretul cursului este de 3650 lei si poate fi achitat in contul specificat in partea superioara a formularului de inscriere. In cuantumul taxei de participare sunt incluse suportul de curs in format tiparit si electronic, examinarea, precum si eliberarea adeverintei dupa promovarea examenului. Viitorii cursanti vor beneficia GRATUIT de consultanta in vederea alcatuirii dosarului pentru autorizarea ca mediator si vor deveni la cerere, membri ai Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania. Pentru platile efectuate pana la data de 20 februarie, veti beneficia de o REDUCERE de 650 de lei.

Medierea o institutie din apanajul lui Dumnezeu.

Written by Cornel on februarie 6th, 2013. Posted in Articole, Blog

 

Mă bucur să observ că tot mai multă lume este  interesată de mediere în lumina noilor modificări ale Legii Medierii și a tendinţelor  europene în domeniu, tendinţe care încet, cu timiditate, încep să-şi facă simţită prezenţa şi pe la noi. Vreau sa aduc in atentia celor interesați de mediere câteva aspecte și anume: Nu americanii, nici europenii nu au inventat medierea şi, deşi unii o fac, nu-şi pot lua acest merit. Medierea este instituită de însuşi Dumnezeu, Fiul Său Isus Cristos fiind Marele Mediator.  Medierea este prezentă în Sfânta Scriptură încă de la începutul acesteia.

 

Am citit in aceste zile păreri pro și contra medierii. Am vazut persoane foarte supărate pe legiuitorul român care și-a permis să ne oblige să ne informăm, spre binele nostru, cu privire la mediere  și avantajele ei.

 

Făcând apel la drepturile omului, la dreptul la liberul acces la justiție și mai știu eu la ce drepturi democratice pe care chipurile le-am avea,  s-a încercat pe toate căile și canalele mediatice să se atragă oprobiul public  asupra medierii și mediatorilor. S-a afirmat că nici măcar Dumnezeu nu ne obligă să mergem la mediere plecând de la  afirmația susținută de unii cum că, Dumnezeu ne-a creat liberi și Dumnezeu niciodată nu ne-a obligat pe noi oamenii, creația Sa să facem ceva. Nici Isus Cristos nu s-a dus la mediator pentru a-și media conflictul cu Sinedriul și liderii religioși ai vremii! Dumnezeu ne-a creat liberi spun unii dintre criticii medierii!

 

Eu mă simt dator să-i  contrazic! Liberi este un termen prea general.  Dumnezeu ne-a creat cu voinţă liberă dacă vrem să fim corecți și să respectăm adevărul teologic. Voinţa de a decide după propriile noastre valori. Şi apoi Creatorul a poruncit să ascultăm de El. Dacă citim Geneza putem vedea clar lucrul acesta. Dumnezeu l-a creat pe Adam cu voinţă liberă, cu posibilitatea de a exprima şi de a manifesta această voinţă proprie.   Şi apoi i-a dat o poruncă, o lege prin care era stabilită şi pedeapsa călcării ei! Adam a avut libertatea de a alege. Şi Adam a ales! Alegerea cea mai proastă! Datorită acelei alegeri, Sfânta Scriptură spune că noi încă suferim azi. Şi apoi Dumnezeu a dat legi oamenilor pentru ca, trăind ghidaţi de acestea, oamenii să fie eliberaţi de blestemul adamic, mântuiţi de la moarte. Şi oamenii s-au folosit mai departe de libertatea de voinţă şi astfel, de vreo câteva ori în istorie, Dumnezeu era cât pe ce să extermine omenirea aplicând dreapta justiţie. Ce era de făcut în cazul acestui conflict cosmic?  Dumnezeu vs Omenire! Justiția Lui, deși bună, dreaptă, aduce prin aplicarea ei moartea, anihilarea totală a omenirii, creația mult iubită a lui Dumnezeu! Așa este și în cazul aplicării justiției clasice, retributive cum mai este denumită de specialiști. Profund conflictul acesta și aprope imposibilă soluția. Şi cu totul genial, Dumnezeu găsește soluţia! A trimis un MEDIATOR! Şi nu unul oarecare ci însuşi Fiul Său!

 

Isus, Marele Mediator, plin de iubire atât pentru Dumnezeu cât şi pentru noi oamenii a făcut cea mai extraordinară „şedinţă de mediere” şi a găsit cea mai bună soluţie care să împace toate părţile aflate în conflict! A împăcat dreptatea şi justiţia lui Dumnezeu împlinind Legea până la capăt şi a suferit osânda legii. A luat asupra Lui toată vina noastră şi murit în locul nostru, plătind preţul păcatului nostru al tuturor de la Adam până la noi şi mai departe. Omenirii, prin moartea Lui i-a dăruit posibilitatea de restaurare a relaţiei cu Dumnezeu şi promisiunea vieţii veşnice. Şi nu numai…. A făcut şi un Nou Legământ bazat pe jertfa Lui înlocuitoare. I-am spune noi, un magnific ACORD DE MEDIERE. Şi acesta a fost, este și cu siguranţă va fi respectat de toate părţile pentru că au numai de câştigat! Atât Dumnezeu cât și oamenii.

 

În concluzie, este logic şi de înţeles de ce Isus nu s-a dus la şedinţa de informare cu privire la mediere așa cum a susținut o doamnă avocat foarte potrivnică ideii de mediere.

 

Isus Cristos:

 

–          Cunoaşte totul cu privire la mediere, este ideea şi invenţia Lui fiind însuși Mediatorul

 

–          A fost trimis să primească în locul nostru pedeapsa pentru păcat, mediind astfel conflictul dintre Dumnezeu și Omenire

 

–          Conflictul mediat nu era între Isus și Sinedriul de la Ierusalim ci între Dumnezeu si Om.

 

–          Și nu în ultimul rând, în vremea aceea nu exista Legea Medierii. Cu certitudine dacă ar fi fost o astfel de poruncă, Iisus ar fi împlinit-o. A făcut așa cu toate poruncile din vremea Lui.

 

Nu cred că are vreo legătură cu mânia Creatorului. Tocmai pentru a potoli această mânie a venit El să medieze în lumea noastră!

 

Mai mult, Isus urăşte conflictul şi escaladarea lui (aduceţi-vă aminte cuvintele lui Iisus „Luca 6:29 – Dacă te bate cineva peste o falcă, întoarce-i şi pe cealaltă. Dacă îţi ia cineva haina cu sila, nu-l opri să-ţi ia şi cămaşa”).  Dacă oamenii ar fi ascultători de Dumnezeu, atât noi mediatorii cât și  avocații (poate chiar mai mult decât noi), procurorii și judecătorii ar trebui să ne căutăm altă profesie. Isus ne iubeşte atât de mult pe noi, oamenii şi iubeste atît de mult medierea încât ultima lui poruncă înainte de Inălţare a fost, parafrazez originalul Evangheliei după Matei 28:19-20 „în timp ce vă trăiți viața, prezentați acest Acord de Mediere care este Vestea Bună, lumii întregi  și faceți ucenici, apoi învățați-i să păzească toate poruncile Mele”.

 

Cred că în acest moment Dumnezeu are chiar o mare bucurie pentru faptul că unii dintre dvs. juriști, judecători și avocați, dincolo de interese și orgolii personale sau de castă, s-au lăsat călăuziți de El și au îmbrățișat această idee venită de Sus, dând poporului român una dintre cele biblice porunci: MERGEȚI ȘI VĂ INFORMAȚI DESPRE MEDIERE!   Și apoi decideți, luați hotărâri în cunoștință de cauză! Aveți voință liberă! Nici măcar Dumnezeu nu obligă pe nimeni să parcurgă o procedură de mediere! Însă Dumnezeu atunci când a fost parte în conflict a spus DA medierii!

 

Fie ca bunul Dumnezeu, atunci când suntem puși față în față cu conflictul să ne dea tuturor gândul cel bun, cel aducător de pace și liniște sufletească!

 

Cornel Teban,

 

Mediator

 

Intrarea in vigoare a noilor reglementari privind medierea.OUG nr.4/2013

Written by Cornel on februarie 6th, 2013. Posted in Articole, Blog

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.4/2013 aduce cateva modificari cu privire la datele de intrare in vigoare a Legii 115/2012 si Ordonantei 90/2012 de modificare si completare a Legii Medierii – Legea 192/2006.
Astfel, dispozitiile cu privire la obligativitatea participarii la o sedinta de informare cu privire la mediere se proroga pana la 15 februarie 2013, intrand in vigoare in aceeasi data cu Noul Cod de Procedura Civila.
Deasemenea se proroga pana la 01.08.2013 intrarea in vigoare a sanctiunii inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, motivatia MJ fiind existenta in NCPC la art.187 a sanctiunii amenzii judiciare intre 100 – 1000 lei pentru neprezentarea la sedinta obligatorie de informare.
Obligativitatea informarii in cauzele penale se amana pana la intrarea in vigoare a Legii 135/2010 cu privire la Codul de Pocedura Penala (probabil luna martie 2014).

Zeno Șuștac: Medierea în linșaj mediatic

Written by Cornel on februarie 1st, 2013. Posted in Articole, Blog

Asist cu preocupare de câteva zile la o acțiune mediatică concertată de atragere a oprobriului public față de mediere, la o încercare de ducere în ridicol a acestei instituții solide cu nenumărate beneficii sociale.Asocierea terminologică între mediere și infracțiunea de viol, faptă condamnată de întreaga societate românească, încearcă să disperseze o lumină nefavorabilă asupra instituției medierii cu tot dinadinsul. Existența medierii deranjează anumite medii iar acestea înțeleg să ia atitudine astfel, inventând și denaturând un adevar simplu: medierea este în slujba cetățeanului și nu împotriva lui, este o alegere și nicidecum o obligație.

Doresc să îmi cer scuze în aceste rânduri față de Statul român și de cetățenii săi pentru ca am încercat și voi încerca în continuare să:

– Economisim de la bugetul de stat zeci de milioane de euro necesari susținerii funcționării sistemului de justiție prin folosirea medierii pe scară largă

– Oferim alternativa rezolvării problemelor cetățenilor României prin procedura medierii cu o investiție de aproximativ 5% din costurile susținerii unui proces în instanță, conform celor mai recente studii europene

– Aderăm la o cultură mondială și europeană a dialogului constructiv, în acord cu recomandările și directivele europene adoptate la Bruxelles

– Oferim posibilitatea persoanelor aflate în conflict să nu își mai petreacă ani prețioși din viața prin instanțele și așa sufocate de numărul ridicat de procese

– Menajăm consumul interior al celor care au șansa de a rezolva prin mediere în doar câteva ore problemele cu care acestea se confruntă

– Asigurăm un cadru confidențial, lipsit de expunerea specifică publicității unui cadru procesual în care cele mai intime situații cu care se confruntă părțile să ajungă la cunoștința oricui

– Dăm o valoare deosebită voinței părților și le permitem să ia propriile decizii, privându-le de șansa de a le decide alții destinele

– Susținem dreptul cetățenilor români de a-și construi termenii unei înțelegeri intervenită la inițiativa lor, neobligați de nimeni

– Credem în valori și principii care au omul în prim plan și nu reclamantul/parâtul din dosarul instanței

Asist cu mirare la folosirea în presă a unor informații nereale despre mediere prezentate ca adevăr absolut. Informații furnizate fără consultarea legislației în vigoare, în căutarea și generarea senzaționalului! Nu cred și nu voi crede niciodată în obligarea victimei să inițieze un dialog cu agresorul decât dacă ea își dorește acest lucru, fără a exista nicio obligație a ei în acest sens! Am trimis presei mai multe informări în acest sens, nu au fost publicate, nu generau subiecte fierbinți. Personal, nu cred în impuneri ci doar în alegeri personale!

Cred însă, în continuare în valorile culturii dialogului constructiv, în asumarea neinfluențată a modului în care înțelegem să luăm decizii în viața de zi cu zi și în dreptul cetățenilor români de a decide modul în care aleg să își soluționeze conflictele. Îmi cer scuze și pentru asta! Și pentru alte lucruri firești, benefice societății românești, atât prezente cât și viitoare….

de Zeno Șuștac

Modificarea Legii Medierii (Legea 192/2006) prin OUG 90 din 12.12.2012

Written by Cornel on decembrie 13th, 2012. Posted in Blog

Ieri 12.12.2012 s-a mai facut un pas important pentru ca medierea sa functioneze cu adevarat in Romania.  Guvernul Romaniei a aprobat prin ordonanta de urgenta cateva modificari importante la Legea 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare. Asa cum era de asteptat s-au facut corectiile referitoare la renumerotarea unor articole din Noul Cod de Procedura Civila, si s-a amanat intrarea in vigoare a articolului 60 (1) din Legea 115/2012 pentru data de 01.02.2013, data la care va intra in vigoare si NCPC.

De asemenea s-au adus lamuriri suplimentare  la procedura informarii gratuite cu privire la procedura medierii si s-a introdus sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata in cazul neindeplinirii obligatiei privind informarea. Pentru cauzele aflate pe rolul instantelor la 01.02.2013 neprezentarea la informarea obligatorie se sanctioneaza cu amenda.

Multumiri d-lui judecator Cristi Danilet pentru initiativa acestui proiect de modificare.

Punctul de vedere al CSM cu privire la proiectul de modificare al Legii Medierii

Written by Cornel on ianuarie 23rd, 2012. Posted in Blog

CSM despre proiectul de modificare a legii 192/2006.

Pentru modificarea Legii medierii (Legea 192/2006) a fost introdus în  Parlamentului României un proiect de modificare a legii, proiect care în acest moment se află în discuţia comisiei juridice a Senatului.

CSM prezintă punctul de vedere cu privire la proiectul de modificare a legii medierii ca urmare a unei solicitări primite de la Ministerul Justiţiei.

http://www.juridice.ro/183654/csm-despre-proiectul-de-modificare-a-legii-privind-medierea.html

Tehnici de negociere si comunicare

Written by admin on ianuarie 15th, 2012. Posted in Blog

Află mai multe...

Medierea este o alternativă simplă şi eficientă de soluţionare a disputelor.

Află mai multe...

Contact

Sunt aici să vă ajut să ajungeţi la o înţelegere avantajoasă, eficientă şi durabilă.

Trimite un email