Medierea

Ce este medierea?

 

Medierea este starea de normalitate prin care ar trebui soluţionat orice conflict. Dacă sunteţi parte într-un  conflict şi vă gandiţi să apelaţi la instanţă pentru a găsi rezolvarea şi a vi se face dreptate opriţi-vă puţin şi meditaţi la cele de mai jos:

  • Vreţi să pierdeţi timpul dumneavoastră preţios (poate zilele concediului dvs. de odihnă) pe holurile şi în sălile instanţelor de judecată cu procese îndelungate?
  • Vreţi să expuneţi în faţa altor oameni cunoscuţi sau necunoscuţi problemele dumneavoastră personale (şedinţele instanţelor fiind publice)?
  • Doriţi să cheltuiţi o mulţime de bani cu procese, apeluri, cu expertize, onorarii avocati, taxe judiciare, etc.?
  • Vreţi ca, o altă persoană (judecătorul) asupra căreia nu aveţi nici un fel de control și care judecă pe baza unor acte existente în dosarul cauzei să decidă în locul dumneavoastră?
  • Sunteţi gata să vă asumaţi pierderea definitivă în favoarea celeilalte părţi?
  • Sunteţi dispus(ă) să trăiţi mai departe purtând povara unor relaţii destrămate cu şanse mici de împăcare?

Dacă la marea majoritate a întrebărilor de mai sus răspunsul dumneavoatră este NU VREAU, atunci sunteţi pregătit să apelaţi la cea mai simplă, uşoară şi puţin costisitoare soluţie pentru a vă rezolva problema, o oportunitate aflată la îndemâna dvs. prin care toate părţile au numai de câştigat şi anume la MEDIERE.

Medierea este o modalitate de rezolvare pe cale amiabilă a unui conflict cu ajutorul unei alte persoane, mediatorul, persoană specializată în comunicare şi negociere care are rolul de a facilita comunicarea dintre părţi şi ajutorarea lor astfel încât acestea să ajungă la o înţelegere în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate.

Medierea împuterniceşte părţile implicate să decidă singure asupra modului de soluţionare a conflictului conferind astfel părţilor puterea de a-şi soluţiona neînţelegerile. Medierea are ca scop şi educarea societăţii prin întărirea relaţiilor interumane, eliminarea stărilor conflictuale şi vindecarea emoţională.

Medierea are la bază  încrederea pe care părţile aflate în conflict o acordă persoanei mediatorului.

Medierea se încheie în cazul soluţionării conflictului prin întocmirea acordului de mediere, act care are valoarea unui înscris sub semnătură privată. Acordul de mediere are valoarea unui contract încheiat între părţi, acestea având obligaţia de a respecta toate angajamentele cuprinse în acesta. Acest acord poate fi prezentat pentru autentificare notarului public pentru autentificare sau intanţei de judecată în vederea încuviinţării.

Leave a comment

Află mai multe...

Medierea este o alternativă simplă şi eficientă de soluţionare a disputelor.

Află mai multe...

Contact

Sunt aici să vă ajut să ajungeţi la o înţelegere avantajoasă, eficientă şi durabilă.

Trimite un email